particleplan4.jpg

The Particle Plan

 

The Particle Plan is a collaborative project between four Dutch studio’s, from various disciplines in the creative industry, who developed the winning concept for a permanent interactive light installation that will illuminate the famous Chapel bridge in Lucerne. For many years, one of the most prominent touristic attraction in Switzerland, disappeared from the stage by night blocking the stunning view on the city skyline. ‘We urgently need light on the bridge!’, acknowledged a group of prominent Lucerner. They founded a project group and set up an international contest amongst architects, artists and lighting specialists, to find a unique plan that illuminates the bridge in a way which satisfies the needs of the increasing flow of intercontinental tourists and at the same time do justice to the historical character of the city and its culturally aware citizens. Last July, the jury choose ‘The Particle Plan’ as the winner of the competition.

 

The winning concept

The creative team noticed that crossing the bridge is something special. It connects to the history of not only the bridge, but also the city of Lucerne. Crossing the bridge is an act that should be seen from outside, and experienced in a special way while walking over the bridge. With ‘The Particle Plan’ the Chapel bridge becomes a public stage. A stroll over the bridge will generate every time a unique pattern of light on the bridge – illuminating the distinct particles the bridge is constituted of, as a canvas. In this manner we also highlight how the bridge, built in 1333 is being kept alive as a concept whilst its hand-crafted parts are continuously being rejuvenated.